2022. február 28., hétfő

A legjobb női parfümök-Hogyan válassz?

Régebben már foglalkoztam parfüm ajánlásokkal, mert elkezdtek érdekelni az illatok és az általuk gyakorolt hatás. Alapvetően évtizedekig semmilyen parfümöt nem használtam és manapság is igyekszem kivételes alkalmakkor bevetni a megfelelő illatot. A kutatást viszont nem fejeztem be, mg mindig szeetném megtalálni a nagybetűs illatomat, amit bármikor örömmel viselek. Amire minenki azt mondja, főleg én, hogy ez engem tükröz. 

A parfüm évszázadok óta központi szerepet tölt be a nők (és férfiak) kozmetikai tárházában. Még a smink hosszú időn át megvetendő, erköcstelen jelzővel kapcsolódott össze, addig az illatos vizek hódítottak, persze módjával. 

A választásnál szerintem elsődleges az ízlésünk, ami által az alap illatjegyeket akár ki tudjuk zárni és össze tudjuk szerdni a számunkra kedveset. Én például a zöld illatokat, a fűszeres, fás jegyeket jobban preferálom, mint a gyümölcsös, vagy édes illatokat. A virág illat, amiből van amelyik kifejezetten kedvemre van és vannak, amik akár kizárnak parfümöket. A Notino oldalán főbb jegyek alapján is lehet válogatni, listázni a parfümök között. Az is igaz, hogy az ízlés egy változó dolog, míg gyerekkoromban utáltam a gombát, ma már az egyik kedvencem, ahogy a levendula illat is lelkesedést vált ki belőlem már. 

Sokan az üveg alapján választanak, ez általában mellényúlást eredményez. A másik hiba, ha csak egy parfümériában a kis papírlapon szaglásszuk meg az illatot. A saját bőrünkön teljesen másképp érződhet egy egy parfüm, így viselni, tesztelni kell. Az is gyakori tévedés, ha az első illatfelhő tetszik, akkor jó lesz nekünk, mert az órák elteltével a parfümök nagy átalakuláson mennek át. Először a fej illatot érezzük, majd a szív illat és végül a test illat bukkan elő. Ez a metamorfózis igazán bámulatos, legalábbis engem mindig lenyűgözött, de nehezíti is a választást. 

Minden kornak megvannak a kedvenc illategyüttesei, amiket böngészve, szaglászva is elindulhatunk az illatok birodalmának felfedezésére. A Notino oldalán tudtok rendelni pici tesztereket is, így kényelmesen próbálgathatjátok a különböző márkák alkotásait. 

Amik engem mostanában megfogtak:

Yves Saint Laurent Libre, amit a szabadság ihletett

A leírása fogott meg először. Tudjátok milyen jó a parfümök történetét és üzenetét olvasgatni? A nemet mundás művészete tesz szabaddá, ez a vezér gondolata ennek az alkotásnak. És tényleg egy igazán erős nő bontakozik ki az illatból, aki meglepően rímel az én illataimmal. Azt hiszem ez a határozott Enikő, aki nem enged az elnyomásnak. Emellett van valami szexis az illatban.

Fej
mandarinolaj, francia levendulaolaj, petitgrain, feketeribizli
Ún. szívjegy – a szívillat néhány perccel a fejillat elillanása után bontakozik ki. Általában 2-3 órán át érezhető.
Szív
levendula, narancsfa virág, arab jázmin, indiai jázmin
Ún. alapjegy – a parfüm utolsó és leghosszabb fázisa. Körülbelül 4 órán át, de akár egész napon át is érezhető az alapillat.
Alap
madagaszkári vanília, ámbra, pézsma, cédrusfa
Az illat fajtája
gyümölcsös, virágos



Gucci Bloom Ambrosia- A görög istennők ihlette parfüm



Fej
tubarózsa
Ún. szívjegy – a szívillat néhány perccel a fejillat elillanása után bontakozik ki. Általában 2-3 órán át érezhető.
Szív
jázmin, rózsa
Ún. alapjegy – a parfüm utolsó és leghosszabb fázisa. Körülbelül 4 órán át, de akár egész napon át is érezhető az alapillat.
Alap
orrisz gyökér, kínai lonc
Az illat fajtája
virágos