2017. május 13., szombat

Alapozó világosítók és sötétítők (NYX, Catrice, Alverde)

Még alapozó világosításról, sötétítésről és tónusváltásról nem volt direktbe szó a blogon, pedig én is használom ezt a módszert elég sűrűn. 
Én inkább a kreolabb bőrűek családjába tartozom, viszont így is akad gondom az alapozók színével, ugyanis nyáron 3-4 árnyalatot is barnul a bőröm, így télen és a melegebb évszakokban teljesen más színű alapozóra van szükségem. A vásárlás kiküszöbölése érdekében több trükköt is be tudunk vetni, ezekről is lesz szó, illetve egy részletes összehasonlítást is kaptok a posztban a NYX Pro Fundation Mixerekről, Catrice Prime and Fine és Alverde világosítóiról és sötétítőiről. 




Kezdjük azzal, hogy régebben nem igazán volt választék alapozókból, amikor én voltam gimis, így sokan rossz színű, általában sötétebb színt használtak. Egy két kirívó példán túl ez teljesen átlagos jelenség volt. Én már akkor figyeltem erre, más smink bakikat követtem el. :)


Alapozót sötétíteni és világosítani lehet úgy, hogy két alapozót keverünk össze (sötétebbet, világosabbat). Manapság viszont egyre jobban elterjednek a kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékek, úgynevezett alapozó cseppek.

Az árnyalatszabályozóknak folyékonynak kell lenniük, hogy jól elegyedhessenek a folyékony alapozókkal, én úgy tapasztalatom a nem túl folyós nem túl sűrű a megfelelő. Ezek sok-sok pigmentet tartalmaznak, így tudnak javítani az alapozónk színén, hatékonyabbak, mint ha sima alapozót kevergetnénk, nagyobb szín változtatásra alkalmasak. 

Jó árnyalatszabályozók világosításra és kontúrozásra is alkalmasak, viszont korrektornak szerintem nem jók. Korrektorba keverve viszont annak árnyalatát szintén varriálhatjuk ezekkel. 



ALVERDE COLOR & CARE MIX YOUR MAKEUP

Kezdem azzal, ami számomra az első volt kifejezetten alapozó világosítóból, emellett ez volt az első drogériás márka, aki előrukkolt ilyennel tudtommal. 

Az Alverde a dm drogéria saját márkája, natúr termékkörbe tartozik, nem tartalmaz szintetikus tartósítószereket, szintetikus illatosítókat, színezékeket. Elsősorban növényi anyagokból áll és nagyon olcsó márka, mégsem túl felkapott, sokszor találkozok a drogériában romlott termékkel pont ezért, pedig vannak kifejezetten jó dolgaik is. 

Én a világosítót vettem meg télen és használtam az első Marie Antoinett smink videóba. Sajnos impulzus vásárlásként került hozzám, illetve szinte azonnal lecsaptam rá, amikor kiadták, csak lekaptam a polcról és futottam a pénztárhoz. 

Csomagolása tökéletes, a legtöbb márka hasonlóan oldotta meg, vékony tubus, csőrös adagolóval, így lehet tényleg jól koordinálni a mennyiséget, cseppenteni. Ráadásul kevés levegő jut be a csomagolásba. A színe a csomagolásnak tökéletesen megfelel a termék árnyalatával. 

A szín sajnos nem elég világos, így a nagyon világos bőrű lányoknak ez nem lesz megfelelő. Kicsit sárgás tónusú, de nem túlzottan, így akár a rózsaszínes bőrűeknek is megfelelő. Állaga túl sűrű, tapasztalatom szerint a nem túl sűrű, nem túl híg termékek a megfelelőek. 

Jöjjön a negatívum, eszméletlen sok benne az alkohol, amit ha rápillantottam volna az INCI-re látok (második helyen áll), de ekkoriban még nem figyeltem, illetve rohanó üzemmódban sajnos nem szoktam. Konkrétan olyan szaga van, mint egy rossz kocsmának. Az alkohol alapból szárítja a bőrt, így ráncosít, valamint faggyú termelést is serkenti, vagyis mitteszeresedés és pattanások szempontjából sem túl jó dolog, az összetevőlistában az a legjobb, ha minél hátrébb találjátok (7. hely után legyen), vagy alkohol mentes egy termék. 

Ettől függetlenül kipróbáltam , az alkoholra nem szokott rosszul reagálni a bőröm, rezisztens. Ennél a terméknél a bőröm teljesen besokalt. Az alapozóba keverve (egy csepp) is marrt és égetett, nekem kozmetikumra sose reagált még ennyire intenzíven a bőröm. Persze lehet ez egyedi, viszont senkinek nem ajánlom, mert sokkal jobb termékek vannak a piacon. 

 A másik problémám, hogy elég foltosodásra hajlamossá varázsol minden alapozót, valahogy nem jól elegyedik ezek szerint, vagy az oxidálódása más. Illetve ha sokat teszünk bele, mert túl sötét alapozót szeretnénk világosítani, akkor maszk hatásúvá teszi a termékeket.

Nem nagyon tudok jót elmondani róla, főleg amióta más termékeket is próbáltam. Kiemelésre, szemkörnyékére pláne nem kenném fel. 

Ára: 1500 Ft 
20 ml


CATRICE PRIME AND FINE MAKEUP TRANSFORMER DROPS



A Catricetől tesztelésre kaptam ezeket a termékeket, amiknek örültem, mivel a márkának az alapozói, korrektorai szuperek. Viszont hatalmas elvárással kezdtem a tesztelésükbe ebből kifolyólag. 

Az alapozó személyre szabását ígéri, illetve magas pigmentáltságot és folyékony textúrát. Ezeket be is váltja. 

Csomagolása hasonló, mint az előzőé, kecses, vékony, szintén csőrös megoldású. Jól koordinálható az adagolása, sőt a tubus vissza is szívja ha túlszalad a termék. 

A világos árnyalat kicsivel sárgásabb, mint az Alverde, közel azonos árnyalat amúgy, tehát nagyon fehér bőrűeknek ez nem sokat fog segíteni. 

Az összetevői jobbak, mint a másiké. Nagyon jól elegyedik minden alapozóval, folyékonyabb állaga miatt és remekül sötétít és világosít. Nem lesz foltos, vagy maszkszerű az eredmény és a jó alapozók textúráján, tudásán nem változtat. Imádom mindkét terméket, sőt kiemelésre és kontúrozásra is használom őket. Szem alatti korrektorozásra nem alkalmas a világos, így arra semmi esetre nem érdemes megvenni.

Egy hibát tapasztaltam, hogy hamar szárad, illetve gyors száradásra készteti az alapozókat (aki használt már Catrice alapozót tudja miről beszélek). Viszont nem oxidálódik a szín cserébe. 

Kipróbáltam már folyékony highlighterhez keverve is mindkettőt és működött.


Ára: 1159 Ft
15 ml

NYX PRO FUNDATION MIXER


 A NYX versenyen nyertem ezeket a Mixereket mind a 6 árnyalatban (White, Deep, Olive, Warmth, Opalescent, Luminous). Ezeket a NYX szaküzletekben lehet beszerezni csupán csak Pesten, vagy külföldi webshopról rendelve. 

A márka azt ígéri, hogy nem csak a színét, de a finishét is tökéletesíti az alapozóknak. Nagy előny, a sok árnyalat, illetve a textúrákban is különböznek. Nem csak a világosítás és sötétítést tűzte ki feladatnak a márka, hanem a szín tónusokat is figyelembe vette. 


NYX oldaláról származik a kép
Minden árnyalatot sajnos nem tudtam swatcholni, mert Orsinak és Évának is választott belőle magának, én pedig rossz bloggerként azoknak a színmintáit elfelejtettem lefotózni, no meg utálok olyan termékeket kibontani, amit elajándékozok. Cserébe viszont az ő véleményüket is leírom a termékekről.

Csomagolása csőrös adagolós tubus, ami kétszer akkora mennyiséget tartalmaz, mint a Catrice, vagyis kiadósak.

Színek tekintetében szuper választék, ezt nagyon ki kell emelnem. 

Van hófehér White, ami ugye nem változtat az alapozó alap tónusán, csak világosít. Nagy előnye, hogy Hófehérkéknek is tökéletes, amúgy úgy irigylem a fehérebb bőrű lányokat, nekem sokkal jobban tetszik a világosabb bőr. Sűrűbb állagú, mint a Catricek, vagy az Alverde, kicsit viaszos hatású, de mégis jól működik minden alapozóval, a fedést enyhíti kicsit. 

Deep Hideg tónusú sötét barna: Ez sokkal sötétebb, mint a Catrice, vagy az Alverde barnája, ez kifejezetten kreol bőrűeknek, ajánlom, akiknek szürkés tónusú a bőrük. Én ezt és a fehéret mixeltem a NYX elődöntős videóban és szinte szürke árnyalatot kaptam. Kontúrozáshoz remek, de szintén csak sötét bőrű lányoknak.  Elég krémes és sűrű a többi színéhez képest, de szépen eldolgozható, jól elegyedik. 

Warmth meleg árnyalatú közép barna:  Hígabb, mint a fehér és a sötét barna. Nagyon narancsos árnyalat, igazából arra való, hogy sárgítsa, melegebbé varázsolja az alapozót, képes lehet rózsaszínes tónust sárgává tenni. Kipróbáltam, de sajnos mindegyik kísérletem kudarccal végződött, szerintem egy nagyon fölösleges termék, kivéve, ha indián sminket készítünk, ahhoz jól jött. Őszintén szólva szerintem ez full pénzkidobás.

Lumions rózsaszín tónusú világosító: Ez ment ajándékba, így Éva véleményét olvashatjátok:

Remek az állaga, könnyen összemixelhető az alapozóval, de gyengíti a fedését. Nem képes túl sok árnyalatot világosítani, de Nekem megfelelő a világosítása. Napi szinten használom, bevált. 

Én is kipróbáltam, hogy tudjak viszonyítani, szerintem a Catrice jobb állagú és nem csökkenti az alapozó fedését. Állaga folyékonyabb, mint a Catrice, talán túl folyékony.

Olive hideg tónusú alapozó sötétítő: Másik kihasználható árnyalat, ez a megfelelő alapozó sötétítő árnyalat igazából. Orsi tesztelte, az ő véleményét olvashatjátok:

Szeretem jól működik, egy-két árnyalatot simán sötétít egy pici mennyiség is. Viszonylag hamar ráéreztem a használatára. Állaga híg, így kicsit kevésbé erős a fedése az alapozónak, ha használom, építeni kell. 

Én is teszteltem egyik alkalommal, szuper hogy hideg tónusú, így nem változtat a tónuson, meghagyja a rózsaszínes, vagy sárgás árnyalatot, de sötétít. Nem bánnám, ha más márkák is előrukkolnának ezzel a színnel. Bejött nagyon, kontúrozáshoz is remek, bár gyorsan kell ebben az esetben dolgozni vele, hamar szárad.
Opalescent rózsaszínes fényes szín: Legfolyékonyabb állagú mind közül, valamint nem túl pigmentált, a lényege, hogy fényt adjon a bőrnek, strobingolásra alkalmas. Remek alapozó alá kenve, alapozóba keverve és akár visszafogott higlighterként is. Még nem próbáltam a MAC Strobing krémjét, így ehhez ne tudom hasonlítani, de elképzeléseim szerint ez is ilyesmi, csak hidratáló funkcióval. Nagyon érdekes a fénye a terméknek, rózsaszínes, de egy hologrammos, vagyis színjátszó. Remekül mutat bárki bőrén, oda vagyok érte. Nagyon nem változtat az alapozó tónusán, így sárgás alapozót nem képes rózsaszínessé tenni, de mégis minden árnyalatú terméket feldob. Szem alatti területre alkalmazva egy leheletnyit pedig optikailag csökkenti a ráncokat, hiszen visszaveri a fényt, ugyanígy pórus csökkentésben is kiváló. Régen leáldozott a full matt bőrnek, így ez jó választás, ám nem nevezném árnyalat szabályozónak ezt a színt. 


 Állag javítást én nem fedeztem fel, így ezt az ígéretét szerintem nem tartja be, sőt volt, ami rontott a szitun.

Alverde, Catrice, Catrice, NYX, NYX, NYX NYX



Összességében szerintem konkrétan a fehér, olive, lumions éri meg alapozó színváltoztatáshoz, az alapozó fedésen némely szín ront. Állaguk eltérő, erre is érdemes figyelni a mixelésnél, így akár az alapozó állagán is változtatnak.  Hamar száradnak, de nem oxidálódnak. 

Nekem a kedvencem Opalescent szín, ami fényességet ad, opálos strobing hatást.

Ára: 10 dollár 2860 Ft körül
30 ml





Az összes alapozó színmódosító cseppből én a Catricere szavazok, amik ár érték arányban a legjobbak, illetve könnyen elérhetőek a drogérikban. 


Az Aleverde termékei botrányosak a sok alkohol miatt, illetve foltosítják az alapozókat, senkinek nem ajánlom megvételüket. 


NYX elég magas áron kapható, bár kétségtelen több terméket is ad. Adagolása nehézkesebb, mert hajlamos kijönni kinyitáskor nagyobb adag termék. Az alapozó fedésen némely szín ront, de nagy előnye, hogy több árnyalatban, finishben és tónusban kapható, ami figyelmes, hiszen gondolnak a hófehér és igazán sötét bőrűekre is. Lett kedvencem és lett olyan, ami szerintem pénzkidobás, fentebb részletesen leírtam. 

Remélem még más márkák színváltoztató termékeit is ki tudom próbálni, ha így lesz, akkor mindenképp írok azokról is. Ami pedig még egy érdekes cucc, az a Clinique cseppjei, amikre kíváncsi vagyok, ezek alapozó fedés javító és hidratálóba csepegtetve pedig BB és CC krém készíthető velük. 


Ti milyen alapozó világosító, sötétítő termékeket próbáltatok? Meséljetek!