2018. június 4., hétfő

VISZLÁT RÁNCOK ÉS NARANCSBŐR-GAL Kollagén Peptidek

 Pár hónapja elkezdtem fogyasztani a GAL Kollagén peptideket, amire több okom is volt. Egyrészt a ráncok leküzdésében is nagy szerepet játszik, hiszen 25 év felett rohamosan csökken a kollagén termelés és 40 éves korra le is áll. Másrészt a fogínysorvadásom egyre elviselhetetlenebbé vált és a folyamatos gyulladásra már mindent kipróbáltam, kivéve ezt. A gyógyszertári szakomon nagyon sokat kérdeztem a kémia professzoromat erről és csupa jót mondott, így nem húztam tovább az időt és megrendeltem egy ízesítés mentes markából készült terméket.

Mi is a kollagén?


A kollagén felelős a kötőszövetek rugalmasságáért, egy olyan fehérje, aminek nagyon alacsony a tápértéke, vagyis emésztése sokkal nagyobb energiát igényel, mint amennyit ad, ergó fogyaszt. Rengeteg cég használja pont ezért fogyókúrás készítmények alapjául, ráadásul csökkenti az éhségérzetet.


Miből vonják ki a kollagént?

Ez nem egy vegán cucc, ugyanis állati csontokból, porcokból vonják ki a zselatint,  kollagént elsősorban. Kedvenc gumicukrodban is ezt találod, illetve nagy kollagén löket még a körömpörkölt, vagy a kocsonya. Egy időben hatalmas divat volt gyógyszertári zselatint fogyasztani, ami szintén jó, de nem elég hatékony a felszívódása. Külsőleg arcmaszknak, illetve fájó ízületekre is javasolták, de a kollagén óriás molekula, így a bőrön át képtelen felszívódni. Egyes kozmetikumokban már kollagén peptidek vannak, amik gyakorlatilag felaprított molekulák, ám ezt is vitatják mennyire hatékonyak. A hialuron sav viszont képes bejutni a bőrbe és kollagén termelést fokozni, így ránctalaníthat, mindenesetre remekül hidratál. 


Mi mindenre jó?

Magas fehérje tartalma miatt alkalmas a csontok és porcok kalcium tartalmának pótlásáról, ebből fakad, hogy jót tesz az ízületi problémák esetén, illetve a fogíny sorvadással küzdőknek, akiknek a csont is sorvad a foggyökér körül.

Ízületeink rugalmasságáért a kollagén a felelős, sőt az ízületek közötti kenőanyagban is ez a fehérje található.


Amiért pedig az átlag nőknek és férfiaknak is ajánlom, hogy jótékony hatása van a bőrre, körömre és a hajra. 
Fogyókúrában
azért jöhet jól, mert remekül telít, hiszen rengeteg vizet képes felvenni (muszáj mellé fogyasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot), megduzzad és kitölti az emésztőrendszert. Emésztés közben több energiát von el, mint amennyit ad, azt hiszem az ananász még ilyen, de ha tudtok még ilyesmiről jelezzétek. :)

Mellékhatása nincs és nincsen ajánlott mennyiség, vagyis nem lehet túladagolni sem, természetesen egy bizonyos mennyiség után a szervezet úgysem képes beépíteni, így napi egy evőkanálnyi szerintem elegendő. 

TAPASZTALATAIM 
A GALL KOLLAGÉN PEPTIDEKKELÍze nem nagyon van, ellenben szaga erős, kicsit romlott nyers hús illatú, így emiatt ízérzékelésünk is beindul. Ételbe keverve már ez nem olyan zavaró, de én a kávémba szeretem tenni, így sokkal krémesebb a reggeli italom és nem érzem. Agyaltam rajta, hogy a meleg árt e neki, de aztán rájöttem, hogy a kocsonya is tűzön fő, így leszögezhetjük, hogy gyakorlatilag bármibe keverhető. Jó ötlet lehet még húslevesbe, vagy reggeli zabkásába keverni, én még ezeknél szoktam alkalmazni. 
Állaga nagyon nagyon finom por és remekül elegyedik, oldódik mindenben. Fentebb leírtam, hogy a kávém adalékává vált, imádom így. 

Tényleg tapasztalom, hogy csökkenti az éhség érzetemet, illetve könnyebben megy a megfelelő folyadék pótlás is, mivel sokkal szomjasabb vagyok.

Ami feltűnt, hogy a narancsbőröm fogyatkozik, ennek kifejezetten örülök, ebben eddig az almaecetes víz volt csak segítségemre.
A fogínygyulladásom alábbhagyott, kevésbé vörös, remélem kicsit a csont is helyreáll és kevésbé lesznek lazák a fogaim, viszont eddig semmi más nem nagyon használt a gyulladás csökkentésben, így már ezzel is baromi elégedett vagyok. 

A bőröm sokkal szebb, tömörebb, probléma ments és ráadásul az apróbb mimikai ráncok kisimultak szinte teljesen. A mérges ráncom maradt csak, de mivel az egy izomgörcsnek köszönhető, így azon csak a botox képes segíteni. 

Körmömön és a hajamon nem látok változást, de még csak 2,5 hónapja fogyasztom a terméket. A körmöm alapból jó állapotú, a hajam pedig borzalmas a hajkatasztrófa óta, így ezeken nehezebb lemérni, de ami feltűnt, hogy jobban göndörödik a sörényem.

A vállam szokott fájdogálni, szerintem a helytelen testtartás miatt, ez a panaszom is elmúlt, a kollagén számlájára írom, mert mást nem építettem be a rutinomba.

Mindenkinek ajánlom, aki szebb bőrre vágyik, fogínygyulladással, vagy ízületi gyulladással küzd, esetleg zavarja a narancsbőre. 

Legalább 2-3 hónapig kell naponta fogyasztani, hogy látható eredménye legyen, bár a ráncok már egy hét után szelídültek nálam.