2020. január 31., péntek

Téli bőrápolás (ekcéma, bőrszáradás, pattanások)

Régen tervezek egy ilyen posztot, mert nekem szükségem van arra, hogy télen másképp ápoljam a bőröm. Egyértelmű, hogy az időjárás, a fűtés és egyéb környezeti hatások befolyásolják a bőr állapotát, így az igényeket is. Természetesen a legfontosabb a bőrünk reakcióinak, állapotának figyelembe vétele és e szerinti rutin formálás. Most megpróbálok pár jellemző problémakört, tünetet körbejárni. Emellett igyekszem pár szuper minőségi krémet is ajánlani a Notino oldaláról. 



BŐRSZÁRADÁS

Az egyik legjellemzőbb tünet a hideg időben, hogy egyes részei a testünknak, arcbőrünknek szárazabb. Extrém esetben ki is repedezhet, így még jobban oda kell koncentrálnunk a belső és külső hidratálásra, ha a szárazságot tapasztaljuk. Vannak kifejezetten vízhiányra való kozmetikumok, ezek orvosolhatják a problémát, de tény és való, hogy télen visszaesik a folyadék bevital, ami nélkül ezek sem tudnak csodát tenni. Igyál meg napi 2-3 liter vizet és használj vízhiányra ajánlott szuper kozmetikumokat, sok remek összetevő is támogatja a vízmegkötést, ilyen a hialuronsav például. Szinte minden márkának vannak vízhiányos bőrre termékei, nekem nagyon szimpatikus a Vichy Aqualia Thermal Light kréme. Mivel nem hagy ragacsos érzetet, így reggeli arckrémnek ajánlom, könnyű rá sminkelni. egyre figyelj nagyon, hogy a krém felkenése után nem menj ki a hidegbe, mert az is károsíthatja, száríthatja a bőrt bármilyen terméket is használsz. 



A bőrünk ilyenkor követeli és issza be a táplálóbb, nehezebb krémeket is. Én az arcolajokat is ide sorolom, ezek is remekül tudják védeni a bőrt a kiszáradástól. Most mégis egy krémet ajánlok, ami akkor is nagyon nagy segítséget szolgáltatott, amikor allergiával harcoltam és a bőröm gyakorlatilag olyan irritált volt, mintha megégett volna. Ez a krém a Bioderma Atoderm Nutritive amit extrém száraz érzékeny bőrre javasolnak. Én ezt arra a részre koncentráltan vittem fel, ahol irritáció, szárazság volt jelen. Egy éjszaka alatt sokat segített, enyitett a viszketésen, feszülésen is. 

Télen még jellemző (most pláne influenza szezonban), hogy fújjuk az orrunk és szinte sebesre irritálja a zsebkendő. Erre is kifejezetten jó választás. De a zsepi gondokra még egy meglepő tippem van az ajakír, például a Carmex, ami szintén rendbe rakja a bőrt. 

Kicserepesedett ajkak is általánosak, ezek a testünk kiszáradásának egyik tünetei is lehetnek, de emellett a szeles, hideg idő is kiválthatja. Nekem a Camex a kedvencem továbbra is, így ezt javaslom számotokra. A Notino oldalán rengeteg olyan ízesített példányra is bukkantok, ami az üzletekben nem kapható. Nekem a dinnyés mozgatta meg legjobban a fantáziám. 

Ezt is érdemes indulás előtt fél órával felvinni vastagon, hogy beigya az ajak bőrünk. 

PATTANÁSOK

Nem tudom ki hogy van vele, de a téli bőr megőrülésembe a pattanások megjelenése is beletartozik. Az arcomon a fűtés szezon berobbanásakor sok akné jelenik meg, ha nagyon esős az idő szintén, de az extrém hideg is kihozza. Vagyis a stressz faktorok legyen az időjárás, vagy csak idegesség nyomot hagynak a bőrömön. Ezeket célzottan kezelem és igyekszem nem piszkálni, nem nyomkodni, mert azzal csak rontok a helyzeten. 


A La Roche-Posay Effaclar DUO (+), ami a legjobban bevált és amit rendszeresen alkalmazok a problémás részeken. Érdekes módon az állam száraz és ott szeretnek megjelenni ezek a pattanások is. Mivel nőgyógyászati problémám nincs, így az időjárás számlájára írható. Fontos a pattanások körüli bőr hidratálása is, így semmi olyasmit ne kenjünk rá, ami szárítja, mert akkor hegesedés következhet be. A már meggyógyult pattanásokra pedig vannak természetesen pigment folt halványító termékek, de erről már írtam párszor, az Eucerin terméke a kedvencem. És a fényvédelem nagyon fontos a pattanásos bőrnél is, télen is SPF 30 a minimum. 

Sokaknak nem csak az arca, de a test többi része is szárad, tápláló testápolókból sincsen hiány, illetve ilyenkor az olajos lemosókat, olajos tusfürdőket javaslom előtérbe helyezni. Bioderma Atoderm száraz és érzékeny bőrre javasolt, olyan gyengéd, hogy gyerekeknek is lehet használni fürdéshez (hamarabb fürdetnék egy 3-4 éves gyereket ezzel, mint egy népszerű márkának a gyerek tusfürdőjével). Excémás bőr témakörét is felvezethettem volna ezzel a termékkel, mert szintén kiváló erre a problémára. 


A pattanásos hátra is kifejezetten ajánlom az olajos lemosót, ami képes feloldani a faggyút és tisztítani a bőrt az elhalt hámsejtektől. Radírozás a testen nálam belefér, illetve a hámlasztás. A réteges öltözködés fontos, de nem mindegy mivel mossuk a ruhákat (mikro mosószer nyomok maradhatnak benne és irritálnak), nem mindegy milyen tusfürdőt, testápolót kenünk magunkra, nekem az SLS sajnos okoz pattanásokat (egyéni érzékenység), viszont ez a termék csökkentette ezt a problémámat.

A bőrradírból találtam még egyet, amit testen használok, arcon semmilyen radírt nem szoktam alkalmazni. Csökkentette ez is a pattanások, mitteszerek kialakulását.Organic Shop Organic Bamboo & Sea Salt terméke újdonság, kicsit óvatos voltam vele, de jól működik. 



Szerintem a legtöbben télen kézkrémet vesznek, hiszen akár van kesztyű, akár nincs a kéz vékony bőre sokszor kiszárad. Láttam már jó pár olyat, hogy sebesre repedezett, ami igazi kín. Az eddig emlegetett márkákat javaslom, illetve a Mixát, ami szintén gyógyszertárinak minősül.



EKCÉMA

Nem csak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is elterjedt az ekcéma. Részben lelki okai vannak, túlzott érzékenység a külvilágra, valamint kifejezett érzékenység egy egy összetevőre. A mosószer választástól kezdve a kozmetikumig és a ruha anyagáig minden kiválthatja ezt a kínzó bőrtünetet, ami makacsul tartja magát. Nekem volt olyan, hogy a nyakamon hónapokig viszkető, eleven seb éktelenkedett. Egyértelműen életmód változtatás segített. Elkezdtem odafigyelni mivel fürdök, mivel mosok és mi miatt stresszelek. Kiléptem azon dolgokból, amik lelki gondokat okoztak, de a fizikai kiváltókat is igyekeztem lecserélni. Fent mutattam már az egyik tusfürdőt ami segített, valamint egy kis apróság, hogy fürdés végén jól lezuhanyoztam a bőröm. Kerültem az irritáló összetevőket, a parfümöket, az illatosított termékeket. Váltottam gyengéd és tápláló krémekre. A Bioderma Atoderm családja itt is nagy segítségemre volt. 

Ha neked is okoz gondot a tél a bőröd állapotában, akkor írd meg mik váltak be.

Szponzorált tartalom, hirdetést tartalmazott a poszt.