2020. február 4., kedd

PYT, a dán stresszoldó módszer

Meséltem Nektek, hogy éltem Dániában és lenyűgözött mennyire kiegyensúlyozottak ott az emberek. Persze szociológusként tudom, hogy a kimagasló életminőség, a jó gazdasági mutatók, a biztonság az alapja mindennek. Nemrég viszont belefutottam pár cikkben, mai a Pyt-t taglalja. 



A Hygge-ről szinte mindenki hallott már, a minimalista dán irány, ami a boldogságuk egyik alappillére már meghódította a világot. De lássuk közelebbről a pyt filozófiáját, ami segít leküzdeni a stresszt, a feszültséget. 
Egyetemen azt tanultam, hogy mindig fogalommeghatározással indítsak, nos a pyt nem lehet egy szóval leírni, inkább csak körbe tapogatni. Egészséges gondolkodásmód, amivel a dánok megküzdenek a mindennapi gondokkal. A fusztrációkra, hibákra, feszültségekre adott reakció, a tudatosítása, hogy igen történnek dolgok, amik nem ideálisak, de nem kell felvennünk őket. A magyar nyelv a Rá se ránts! mondást alkalmazná erre, csak a dánok ezt gyakorlatban is meg tudják valósítani, nekünk pedig át kell kicsit programozni magunkat. 

Én az a típusú ember vagyok, aki mindenen tud kattogni, mindenen tud szorongani, így nagy szükségem van egy módszerre, ami csökkenti ezt. 
A szemlélet központja az átértelmezés és a helyzet elfogadása. Nézzünk rá egy példát: Ügyetlenek vagyunk és kicsúszik valami a kezünkből, eltörik. Elfogadjuk, hogy ez történt, nem okoljuk magunkat, nem búslakodunk. Tudatosítjuk, hogy ez egy pótolható tárgy, esetleg végiggondoljuk, hogy javítható e. És átértelmezzük, hogy ennek az eseménynek lesz e hatása a későbbi életünkre. 
Vagyis hátrébb lépünk a problémától, kívül helyezzük magunkat a konfliktuson. Túlreagálást és a drámát így elkerüljük. Ez a nézőpont váltás megakadályozza az önmagunk, vagy mások hibáztatását. 


Lássuk én erre hogy reagáltam volna régen? Először is a körülményeket hibáztattam volna, miért is volt útban az a bögre. Majd magamat, hogy milyen béna vagyok. Aztán dühöngtem volna, hogy fel kell takarítani a padlóról a szilánkokat...meg amúgy is a kedvenc bögrém volt. 

Most próbálok úgy hozzáállni, hogy azzal kezdem a szemlélődést, hogy bizony pár percbe beletelik míg feltakarítok, de amúgy se ártott volna porszívózni. Ügyetlen voltam, ami nem csoda, hiszen fáradt vagyok. Ez csak egy bögre, ami pótolható, legalább meglephetem majd egy szépséggel magam, mert így lett hely a szekrényben.

A pyt nem alkalmazható viszont arra, hogy felelősség alól kibújjunk nagyobb volumentű dolgokban, de nagy súlyt vesz le a vállunkról, hiszen a piszlicsáré dolgokon legalább nem kell idegesíteni magunkat. Ez egy hosszú folyamat, míg átállunk erre, de érdemes edzeni. Mindenkivel volt már olyan, hogy összeesküdött ellene a világ úgy érezte és a kínjában már nevetett, amikor rájött, hogy bezárta a kulcsát. Ez az emlék például egy jó kapaszkodó. Ha könnyeden fogunk fel dolgokat, könnyebb lesz az életünk, hiszen a helyzeten az sem segít, ha tönkre tesszük magunkat és agyon izgulunk mindent. 

A dánok nagy előnye, hogy tudják, hogy nem minden tökéletes és elfogadják saját tökéletlenségüket. A pyt tehát egy nyugtató mantra, lélegezz, lazíts, ne vedd fel, minden rendbe jön!