2020. június 17., szerda

Három kedvenc összetevőm

Sok kérdés gyakran ismétlődik, ilyen az is, hogy miket figyelek a kozmetikum választásnál. Az összetevő lista egyfajta térképként szolgál számunkra és vannak tiltó listás anyagok, de olyanok is, amiket imádok. Három kedvencemről lesz szó, illetve olyan termékeket mutatok a Notinoról, amiket vagy próbáltam, vagy tervben van a tesztelése, mert érdekesnek találom őket.

Az INCI, azaz az összetevő lista mindenki számára ismert fogalom, aki foglalkozik a bőrápolással. Sok összetevőt már így ismerünk, de teljes elemzéshez komoly tudásra, tanulásra, kutatásra van szükség.










Az első izgalmas összetevő, amivel megismerkedtem az a hialuron sav volt a blogom indulásakor. Emlékszem egy koreai termékcsomag kiadás erről szólt és akkor még szinte senki nem használt ázsiai termékeket. Manapság már szinte minden kozmetikumba tesznek hialuron, mivel fantasztikusan tudja hidratálni a bőrt, főleg ha nedves bőrre visszük fel. A hialuronic egy cukor molekula, a szervezet egyik természetes építőelem, így nem csak külsőleg, de belsőleg is ajánlott a fogyasztása. Vízmegkötő hatása valami elképesztő, ezért is irtam fentebb, hogy nedves közegbe kell felvinni, akár ezerszeresét is képes megtartani saját súlyának. Egy sima hidratáló krém feltúrbózásaként én teljes szívvel ajánlom, hogy próbáld ki a hialuron savas szérumokat. A bőpr nedvességtartalmának optimalizálása mellett erősítő a bőr védekező képességét a külső hatásokkal szemben, képes a bőr öregedéssel is harcolni, hiszen a szabadgyököket leküzdi és még gyulladáscsökkentő hatása is van, vagyis megszüntethet jó pár pattanást.


Dióhéjban ennyit a hialuonról, mert igazából lehetne egy regényt írni róla. Nem csupán bőrápolásban, de a hajápolásban is egyre jobban előtérbe kerül. A Kerastáse termékek között találunk egy komplett termékcsaládot, ami a ritkuló hajra koncentrál. Nekem tavasszal elkezdett Mickey egeresedni a fejem, hirtelen egy részen jobban váltottam hajat. Nincs nagy gond, de meg akarom támogatni a haj növekedést így egy maszkot és egy sampont tervezek beszerezni a Notino-tól.





A hialuron az egyik összetevője a csoda krémemnek, csak így hívom a La Roche Posay CICAPLAST Baaume B5-öt, amit az allergiám miatt ismertem meg. Amikor már teljesen lehámlott, égett, lüketett a bőröm, akkor ez segített. Több mint 7 éve használom, ha bármi gondja van bárhol a bőrömnek, illetve a seb gyógyulás, hegek megelőzése a fő atrakciója még. Száraz bőrüeknek is megváltás lehet.













Sminkekbe is előszeretettel teszik, így plusz ápolást is kap az ember lánya a szép színeken túl. Az Yves Saint Laurent rúzs az egyik, ami abszolút hidratál miközben sús, gyönyörű árnyalatot kölcsönöz.


A Revlon alapozója szintén tartalmazza ezt a szuper összetevőt és ráadásul nyáron szerintem az egyik legjobb választás lehet, jól fed, bírja a strapát, a meleget és még fényvédő is van pluszban benne, ami jó kiegészítés a napi fényvédők mellé. 

C Vitamin

Ha csak egy összetevőt kéne mondanom, amit mindenkinek kötelezővé tennék, akkor az a C-vitamin lenne. Nem csak belsőleg, de külsőleg is komoly eredményeket lehet vele elérni. Nemrég láttam egy cikkben, hogy Szentgyörgyi Albert (ugye nem kell bemutatnom?) napi 1000 mg mennyiségben vitte be naponta a C Vitamint és igen szép kort élt meg. Felejsége kicsit visszafogodtabban 700 mg körül fogyasztja és keressetek rá, elég stram és gyönyörű. Ezután én is rázendítettem, de arra figyelve, amit a gyógyszertári suliban tanultam, hogy egyszerre olyan 30-50 mg-ot vesz fel a szervezet, így naponta többször is iszok aszkorbin savas vizet (frissen kikeverve, mert elég instabil molekula).

Mit is tud külsőleg a C vitamin?
-legjobb anti ageing összetevő
-Fényvédő alá kenve annak hatását erősíti
-felpezsdíti a bőr kollagén termelődését (ami 25 felett drasztikusan csökken)
-ragyogás fokozó
-pigmentfoltokat halványítja
-gyulladáscsökkentő hatású






A Biotherm Aqua Glow Super terméke méhviaszt, B vitamint, tea kivonatot is tartalmaz a C vitamin mellett. Ahogy lapozgattam a Notino oldalát felkeltette az érdeklődésemet ez a termék is. 

Retinol

A leghatékonyabb ráncmegelőzőt keresed, akkor az A vitamin származékok között fogod megtalálni. A Retinol nem csak megelőzni, de a kisebb mimikai ráncokat halványítani is képes. Eredetileg pattanások ellen szánták ezt a terméket, de az anti ageing vonalon is elképesztően teljesített. Hámlasztó hatása révén a bőr felső elhalt rétegeit eltávolítja, emellett antioxidáns hatású és kollagén termelésre ösztököli a bőrt. 



Pigment foltok ellen is kifejezetten hatékony összetevő, így egyre több krémben találhatjuk meg.

Egy dologra naggyon kell figyelni, hogy terhesen és szoptatás alatt nem szabad alkalazni, azt javasolják, hogy teherbe esés előtt már 3 hónappal abba kell hagyni az alkalmazását.
Emellett, csak este javasolt bevetni és szigorúan kell mellette 30-as 50-es fényvédőt alkalmazni, mert fényérzékenyíthet. Hámlasztó használata mellett pedig érdemes pár nap különbséggel bevetni.

Egyik kedvenc termékem, ami gyógyszertári krém, a La Roche Posay Redermic, azt hiszem ez volt az egyik első nyugati márka, ami az A vitaminos terméket elérhetővé tette mindenki számára. 


A Babaria márkáról eddig nem hallottam, de ez a retinolos szérum felkeltette az érdeklődésemet. Az ára kifejezetten jó, így izgalmas lenne tesztelgetni.

Még rengeteg termék csikolja a fantáziámat, de fontosnak tartom, hogy apránként változtassak a rutinomon, így tudom megfelelően megismerni az adott termékek hatását, így most az álmodozásnak határt szabok és egy két dolgot dobok csak a kosárba.  

Nektek mik a kedvenc összetevőitek? Mit figyeltek egy kozmetikumnál?


*hirdetés, reklám