2014. augusztus 4., hétfő

Nyíregyházi állatpark- Az ország legjobb állatkertje

Nemrég ismét ellátogattam egy év után szülővárosom Nyíregyháza állatparkjába, amiről bátran állíthatom az ország legjobb állatkertje és Európa szerte híres. Nézzetek körül így virtuálisan és látogassatok el még a nyáron ide.
Gyermekorom óta minden évben elzarándokoltam az állatparkba, ami régen még vadasparkként volt számon tartva. Emlékszem néhány állattal indult csupán és hihetetlen dinamikus fejlődéssel (jelenleg is építenek egy újabb épületet) érte el, hogy a legszínvonalasabb állatkerteket is maga mögé utasítsa. Nincs hét, hogy valamelyik csatornán ne számolnának be róla milyen csodás és ritka állatok születnek itt. Tavaly nyáron Dániában egy újságban is olvastam róla, ami abban az esetben csak fokozta honvágyam. 



Az orrszarvú az orrán kívül nem nagyon dug ki semmit a vízből, de ilyen hőségben még én is mellé feküdnék, mert persze 35 fokban jutottunk ki ide is, még szerencse, hogy az egész állatpark egy nagy erdő közepén fekszik (Sóstói erdő), így az árnyas erdei ösvények kellemessé teszik a sétát még kánikulában is. 



A pénztárnál kapunk egy térképet, ami még nekem törzsgyökeres nyíregyinek is nagy segítség, hiszen enélkül biztos kihagynánk valamelyik részt olyan hatalmas területen fekszik az állatpark. Gyerekkel érkezőknek ajánlom a húzható kis kocsikat, mert nem kis sétára kell számítani és életre szóló élményre, a végén még az én lában is elfáradt, pedig nagy sétálós vagyok. Kontinensekre osztva tekinthetjük meg az állatokat és minden kifutó mellett hosszú leírást olvashatunk róluk, így egy rögtönzött környezetórát is tudunk tartani a gyerkőcöknek (ezt nevezem én élménnyel tanulásnak, hatékonyabb, mint bármi) és a saját ismereteinket is gazdagíthatjuk. Amiben különbözik ez az állatpart a többi általam látogatott állatkerttől, hogy sokkal állat barátabb, nagyobb, természetközelibb kifutók, szinte egyiknek sincs ketrec hatása. Ausztráliától Amerikáig végig járhatjuk a kontinenseket és láthatjuk a jegesmedvétől a zsiráfig az állatvilág változatosságát és olyan különleges lényeket is, melyekről csak a National Geographykon találkoztunk. 







A gorillák és orángutánok tekintélyes főemlősök, melyek nekem évek óta a legkülönlegesebb lakóknak számítanak. Egy majom szigetre is ellátogathatunk, ahol körülöttünk játszó majmócák mellett különleges madarak és óriás teknősök is laknak, testközelbe kerülnek így az állatok. Egy részen pedig teve karaván figyel minket. A medvéknek egész erdejük van és a madaraknak háza. :) 





Nagy látványosság a Zöld Piramis, ami pár éve fogadja a látogatókat és amiben a hüllők, madarak és a halak számos faját nézhetjük meg közelről. Ahogy belépünk egy hatalmas bálna csontváz fogad és a fák alatt egy helikopter roncsa, ígéretes. Vízesés és mesterséges eső is színesíti az élményünket a "dzsungelben", ahol függőhidakon át vezet az út. Egy részen még tömör üveg folyosón is átsétálhatunk és a lábunk alatt csodálhatjuk az orángutánok életét. Mindenhol burjánzó növényzet, banánfák és pálmák mindenütt, a korlátok pedig bambuszból készültek. Aki ezt a belső teret tervezte az előtt le a kalappal, még a lépcső betonjába is falevelek mintája és állatok lábnyoma van beleszerkesztve, zseniális kreativitás segít minket még jobban egy más világba kalauzolni.

Nagy hüllő fanatikusként hatalmas élmény a leguánokat és kígyókat nézegetni, bár a nyakamba kaphatnék egy boát, vagy egyéb hüllőt. :) Ennyi év törzslátogatás után vajon kaphatnék egy ilyen élményt? :) No, de haladjunk tovább és merüljünk alá. 




Ilyen csodás akváriumot csupán az amerikai filmekben látni, a fejünk fölött úszik a rája és a cápa mi mást is kívánhatnánk? Én aztán mindig átfutottam a halas részlegen, hiszen nem vagyok egy Hohoho-Horgász, de amióta felépült a piramis szívesen töltöm itt is az időmet, természetesen mások is így vannak vele, így folyamatosan sokan vannak bent, így egy kis türelemre szükségünk lesz.




jobb lent az elefánt egy táska
Persze gondolnak a látogatók igényeire, szobrok melyek előtt fotózkodhatnak és évekig a ház falán néz majd vissza rájuk ez a kép és persze az ajándékbolt, ahonnan nehéz volt engem is kicsalogatni, pedig úgy mentem be, hogy Enikő nagy lány vagy, nem veszel semmit, nos ez megdőlt. Kis kínzás de zseniális fogás, hogy a bolton át vezet a kijárat.


Persze étel, ital, falatozók és éttermek is várják a látogatókat. Mi a hotdogra kívánkoztunk rá és a jégkására, de elcsábított egy dinnye nyalóka is. Az árak nem alacsonyak, de nem magasabbak mint bármely hasonló helyen, a titok minél eldugottabb a büfé annál jobban megéri anyagilag. (mi legalábbis ezt láttuk, persze későn)

A gyerekek a célközönség, illetve a családok, így a kedvezményes családi belépők mellett rengeteg program várja a lurkókat. Ugrálóvár, dinoszaurusz csontváz kiásása, papagáj show, bábszínház és még egy fél cikken keresztül sorolhatnám, de nem teszem, vigyétek el a gyermekeiteket, unokáitokat és garantálom, hogy hazacipelni lesz nehéz és napokig másról se fog beszélni, csak erről az élményről.




Rengeteg külföldi látogatót is vonz ez az élmény, ukránok, szlovákok és csehek tömegei mellett, még svájciakba is belebotlunk itt. 






Térjünk vissza az állatokra! Elefántok nekem még mindig újdonságnak számítanak, hiszen gyerekkoromban ezt emlegettük, mint eltérést a fővárosi állatkerttel szemben, nos jelentem itt is laknak már és milyen szépek és milyen kiegyensúlyozottak a nagy terüknek köszönhetően. Szerintem az én korosztályomnak aki Nyíregyházán nőtt fel a kedvence a zsiráf, akiket mi még etettük. Sosem felejtem el, hogy kedveskedtek az óriás pillás szemük csillogott és kérték a simogatást, nos ezt hiányoltam, mert be voltak zárva, de nyilván ennek meg van az oka. (de érdekelne mi az) A nagymacskákat, mint tigris, oroszlán és párduc nem kell bemutatni, de mivel szinte mindenki rájuk kíváncsi kihagytam őket a képgalériámból, gyertek nézzétek meg őket, van ám pár albínónk is. 





Van parasztudvar is, ahol hazai csodás állatainkat látogathatjuk meg, mintha hazatérnénk egy faluba. Láthatjuk a lovakat, pónikat, ami a kislányok nagy-nagy kedvence, de kecskét is simogathatunk a belső udvarban (kicsit pofátlanok a kecskék, ha kajáról van szó). Puli őrzi a portát és a padlás feljárónál galamb fészkel. Persze oldalról a röfögés hallatszik és az udvarban macska is kóborol. Sok helyen köztük itt is lehet vásárolni automatákból eleséget, így mi is kényeztethetjük kicsit az állatokat a nekik szánt táplálékkal. 









Amerre járunk a növényvilággal is megismerkedhetünk, mivel sok helyen tábla mutatja a nevüket, amennyire észre vettem a kontinens növényvilágát is próbálják megjeleníteni, nos tud ilyet más állatkert? Minden virágzik még így nyár közepén is (gondosan választják ki a növényzetet), érdekelne mennyi kertész viseli gondját ennek a csodás parkosításnak. Tavak törik meg az erdő terét, amin hol tündérrózsák, hol flamingók tarkítanak. Régen csupán egy nagy tó volt, most több és sokszínűbb ez is.
Némely szelíd állat, mint a páva, vagy kakas az erdei ösvények szélén kapirgál, emlékszem tavasszal párzási időszakban milyen gyönyörűek ezek a madarak.



Egy dolog okozott nagy hiányérzetet a régi repülő, ami a végét jelezte az állatkertezésnek, de ezt már elvitték mert veszélyessé vált, de én megemlékezem róla azért. 













A sarkvidékre érve fókák, pingvinek, rénszarvasok és jegesmedvék fogadnak. A jegesmedve a medencében pancsolva próbája hűteni magát a kánikulában, olyan mint egy plüssmaci, de azért megnyugtató a vastag üveg köztünk. 




A fóka show, nos szégyen gyalázat, de most láttam először... Fél órával a kezdés előtt érdemes elfoglalni a lelátón a helyünket, mert így, hogy kibővítették is kicsinek bizonyult a hely, annyi az érdeklődő. Gondoltam nagy hűhó semmiért. Mit gondolok most? Lesz egy fókám aki puszilgatni fog és akivel labdázhatok. Remélem belőlük is fognak tenyészteni minit, mint a malacokból. :) Tényleg szuper élmény, szívesen készíttettem volna közös képet a fókákkal, bár erre nem tudom lenne e lehetőség. 


Nem győztem hangsúlyozni, hogy ezt a helyet mindenkinek látnia kell végig a cikkben, olyan látványosság, mint Egernek a Vár, Ópusztaszernek a Feszty körkép, vagy Budapestnek a Szépművészeti Múzeum. Gyertek és nézzétek meg!
További információk és jegyárak itt.
Jártatok már itt? Mi tetszett legjobban? Mire vagytok a legkíváncsibbak, ha még nem voltatok itt?