2014. szeptember 29., hétfő

Hófehérke süteménye-Almatorta RECEPT

Mindig érdekelt milyen süteményt készít Hófehérke, nos egy almás pitét, vagy más néven alma tortát. Én az angol recepthez nyúltam és Botond segítő kezeihez, a kismadarak helyett. Lehet nem lett olyan pofás, de nem is Disney mesében élünk sajnos. :) 











Mindössze 40 perc a sülési ideje, egy óra alatt csodás desszerttel örvendeztethetjük meg magunkat és szeretteinket, vagy a hét törpét. :)
Akár egy szürke hétköznapon is nagy örömöt okoz, a lakást megtölti csodás illattal és meleggel, ami ilyenkor igencsak kell a lelkünknek. Ja és elronthatatlan. :)






Nagyon egyszerű a recept, és gyorsan el is lehet készíteni, így ősszel pedig mindenkinek ajánlom, hiszen az egyik legfinomabb idénygyümölcsről van szó. Emellett lehet bele tenni körét is. :)









Hozzávalók: 


Tésztához:

380 g liszt
200 g margarin
46 g kristálycukor
3-4 evőkanál víz
mokkáskanál fahéj
csipet só












Töltelékhez

1 kg alma
fél citrom
teáskanál fahéj
54 g kristálycukor
15 g étkezési keményítő, vagy zsemlemorzsa a tészta szórásához





Elkészítés:

A tészta nagyon egyszerű, konyhai mérlegen kimérjük a lisztet, majd a cukrot és a még hideg vajat belevágjuk. A 3-4 evőkanál vízzel és egy csipet sóval, mokkáskanál fahéjjal összegyúrjuk, míg szép sima tésztát nem kapunk.



Ne fald fel az almát kell a sütibe! :)

Az almákat lereszelhetjük, kockázhatjuk, vagy karikázhatjuk is. A reszelés után érdemes kicsavarni az almát, így nem fogja eláztatni a tésztát és omlós lesz. Ez úgy készült, hogy az alján reszeltük, közepén kockáztuk, és a tetején karikáztunk, fő a változatosság. :)  Ha pépesítjük, tegyük bele a keményítőt is, ha nem akkor csak kicsit szórjunk rá és a fahéjat.


A tésztát két részre szedjük és mindkettőt jó alaposan kinyújtjuk és az egyiket kivajazott tortaformába belesimítjuk. Tudom van szuper pite forma is, meg hőálló tál is, szóval azokban is nagyszerűen elkészül. A töltelékbe, ha nem kevertünk keményítőt, ami felszívja az alma levét, akkor zsemlemorzsát szórjunk a tésztára, meg egy-egy réteg közé is.


Amikor belekerült a töltelék tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot is és a fölösleget vágjuk le, ami túllóg. Jól simítsuk le az oldalain a lapot és dekoráljuk. Fontos, hogy a tésztát megszurkáljuk hogy a forró gőz távozni tudjon belőle.

180 Fokos előmelegített sütőben süssük 40-50 percig. 12 szelet jön ki belőle. :)





Az öcsém, aki nem szereti az almás süteményeket, teljesen oda volt érte és közölte, hogy ilyet bármikor készíthetünk, ennél jobb ajánlást? :)
Jó étvágyat! :)