2015. augusztus 30., vasárnap

10 módszer, amivel elkerülheted a pattanásokat

Bizony engem sem kerülnek el a pattanások, de van 10 szabályom, ami által jócskán csökkentettem a kialakulásukat.A tinikorban teljesen természetes, hogy a hormonoknak köszönhetően pattanásos az ember, ilyenkor az olajos a táplálkozással sokat lehet javítani ezen a helyzeten (pl. zéró olajos magvak, Mekis kaja és csipsz), viszont ezekre most nem térek ki. 





1. Csak a bőrtípusodnak megfelelő készítmények használj!

Tiszta ügynek tűnik ez a pont, pedig nem az. Sokan rosszul kategorizálják be a bőrtípusukat, vagy csak simán egy minden bőrre való terméket használnak. A zsíros bőrűeknél ez szinte minden esetben pattanások kialakulásához vezet, de a többieknek sem tesz jót. 

2. Olajos termékeket kerüld!

Érdemes olajmentes termékeket használnia azoknak, akik pattanásokra, aknékra hajlamosak.


3. Ne dohányozz, ne igyál!

Az alkohol és a cigi két nagy bőrgyilkos cucc, így érdemes elkerülni. A ráncok kialakulása mellett bizony a pattanásokat is előidézik. Ehelyett egészségesen táplálkozz és napi folyadékbevitelre figyelj oda (ásványvíz!).



4. Mosd le a sminked minden este!

Nem győzöm hangoztatni, hogy mennyire fontos a sminkeltávolítás a nap végén. Gondosan szedd le a sok festéket és szennyeződést az arcodról egy micellás vízzel és egy arctisztítóval, mondjuk ÍGY.

5. Ne tapizd az arcod!

El a kezekkel az arcunktól. A nap folyamán millió baktériummal kerülünk kapcsolatba, gondoljunk csak a kilincsekre, a készpénzre, a klaviatúrára. Ezután persze megdörzsöljük a szemünket, kész a kötőhártya gyulladás és persze az arcunkhoz is hozzányúlunk és már alakulnak is ki a csúnya pattanások. Tehát gyakori kézmosás és próbálj odafigyelni, hogy ne nyúlj az orcádhoz. :)

6. Hajápoló szereket tartsd távol a bőrödtől!

Vigyázz, hogy ne kerüljön az arcodra a hajhab, hajlakk, sőt a sampon, balzsam se, mert eltömik a pórusokat és már kész is a gyulladás. 

7. Tiszta sminkecset, tiszta praclik!

A sminkecseteket, szivacsokat rendszeresen tisztítsd, hiszen a por és a rajta maradt smink rengeteg szennyeződést rejt. Én két naponta az alapozóecsetem igyekszem kimosni például. Aki pedig kézzel viszi fel a sminkjét, az mindenképp mosson kezet a mutatvány előtt. 

8. Cserélj gyakran ágyneműhuzatot!

Logikus mégsem gondolunk rá. Havonta egyszer érdemes lecserélni a párnahuzatot, így a rátapadt izzadság, különböző éjszakai krémek, por és egyéb szennyeződések nem tömik el a forgolódás közben a pórusainkat.

9. Gyakran takarítsd a telefonod!

 A telefon a klaviatúra után az egyik legmocskosabb felület, ami ráadásul az arcodhoz ér, így könnyen fertőzheted be a bőrödet. 

10. Radírozd a bőröd!

A bőrradírozás során az elhalt hámsejteket eltávolítjuk, amik sok esetben elzárják a pórusok levegőzését, plusz el is tömik azt. Heti egy radírozást iktass be, akár kávézaccal. :) (Mostani arcápolási rutinom ázsiai ITT)


Ha van még ötleted, akkor oszd meg velem/velünk kommentben. Ti mivel előzitek meg a pattanások kialakulását? És mivel kezelitek, ha megjelennek?