2019. november 25., hétfő

Spenótos lazacos quiche-RECEPT


Én már a homokozóban is sütöttem főztem. Dédinél talán az első emlékeim, hogy segítek sütit sütni és lelkesen örülök, hogy "darálta a sampont", vagyis felverte a habot robotgéppel. A kedvenc játékaim pedig az "úri kanalak" voltak, ami két csúnya fröccsöntött nyelű kávés kanál (egyik piros, a másik világoskék), amiket a homokozóba is magammal vittem, hogy legyen eszközöm a tökéletes sütihez, amit aztán felkínáltam az állatoknak. 




Az egyik nagymamám és dédi is szakácsnő volt, így a véna nem véletlen, két oldalról is örököltem az ételek szeretetét és az elkészítéshez a tehetséget. Az egyetem alatt nagy vacsora estek, vacsora csaták tarkították a heteimet és mindenki hozzám járt enni, mert szinte mindig összedobtam valamit. A blognál is az egyik iránynak a gasztrót szerettem volna, de aztán se időm, se közönségem nem volt igazán a szakácskodásra, így jegeltem a dolgot. Most hogy Ádámmal összeköltöztünk újult erővel vethetem bele a háziasszony szerepbe magam és alkothatok bármit amihez kedvem van és szuper közönségeim is akadt, mert Ádi értékeli mindezt. Általában saját megszokott receptek alapján főzök és kútfőből kísérletezek, de pár napja mégis rákerestem pár lazacos receptre, hogy táguljon a horizontom. Régen sok leveles tésztás ételt csináltam, főleg falatkákat, batyukat alkottam belőle, ha sós ételről volt szó. Ami ehhez hasonlatos, az nálam a bolognai pite, ami egy nagyon laktató étel, ez pedig egy könnyű fogás ugyanúgy tészta alappal. Az Aldi oldalán lelt receptet kicsit átformáltam, hiszen ízlés szerint kell elkészíteni a dolgokat, valamint ami éppen van a konyhában. A lazac az anyósoméknál maradt meg, gyakorlatilag csak spenótot, kaprot és leveles tésztát kellett venni ehhez. 

Hozzávalók:
  • 450 gram spenótlevél (fagyasztott)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 nagy szelet norvég lazacfilé
  • 1 kis csokor kapor
  • fél citrom
  • 50 g teavaj
  • 250 g  tejföl
  • 3 db  tojás
  • 1/4 tk  só
  •  bors
  • 1 db frissen őrölt szerecsendió
  • 1 csomag leveles tészta



Elkészítés:

A spenótot kiolvasztjuk és jó alaposan kinyomkodjuk a levét. A fokhagymagerezdeket, a hagymát meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A lazacfilét lefejtjük a bőréről és 2 cm-s kockákra vágjuk. 

A kaprot alaposan megmossuk, majd leitatjuk a nedvességet és felaprítjuk (én a fölösleget lefagyasztottam).

A citromot jó alaposan megmossuk és miután megtöröltük a fél citrom héját lereszeljük. A lereszelt héjú fél citromot kifacsarjuk. 

Előkészítjük a dressinget, a tejfölt, reszelt citromhéjat, citromlét, kaprot és a nyers tojásokat alaposan összekeverjük egy habverővel, majd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Szerintem egy egész szerecsendiót is elbír ez a fogás. 

Forró serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ebbe kerül a hagyma és a fokhagyma, amiket üvegesre párolunk. Ezután kis időre ebbe kerül a spenót. 

A keverőtálba, amiben az öntetet készítettük el, beleöntjük a hagymás, fokhagymás spenótot és jó alaposan összekeverjük. 

A tepsit kivajazzuk és ebbe kerül a leveles tészta, nem baj, ha a sarkoknál túl nyúlik, valaki tésztásabban fogja úgyis kérni a fogást. A tésztát jól megszúrkáljuk villával, hogy ne púposodjon fel és beleöntjük a kész spenótos öntetet, majd egyenletesen rátesszük a felkockázott lazacunkat. 

A sütőt alsó/felső sütési módban 200 °C-ra  előmelegítjük. Ezután bekerül 30 percre a sütőbe a  tepsi és aranybarnára sütjük ezt a francia pitét.

Én még el tudnám képzelni egy kis fetával, vagy valami különleges sajttal felturbózva.

Köretnek akár saláta, akár egy kis édes burgonya kiváló, de diétázásnál önmagában is elegendő.