2014. március 16., vasárnap

Könyvtár kaland

Divatba jöttek a turkálók már egy jó ideje, úgy döntöttem, hogy kardoskodni fogok amellett, hogy a könyvtárba járás is trendi dolog legyen. Rengeteget olvasok, de sok olyan könyv van, amit csak egyszer veszek a kezembe, így rájöttem, hogy egyszerűbb, ha kiveszem a könyvet és mérlegelem, hogy kell e a polcomon végleges helyet keresnem neki.






Nyíregyházán lakom, így a kép illusztrációk az ottani Móricz Zsigmond megyei könyvtárról lesznek. Ez a könyvbirodalom, nem túl nagy és általában a legaktuálisabb könyvek nincsenek meg benne, de ez engem nem tántorít el, hiszen én nem a divatkönyvekre bukom. Egyetlen könyvsorozat, amit vártam és amire akkoriban előjegyzés is kellett, az a Harry Potter volt. Ő az a könyv, ami beindította a szunnyadó mániát és hobbit nálam, az olvasási szerelmet. Azóta szerintem több száz, ha nem ezer regényen és más műfajú műven átrágtam magam, egyet állíthatok, még a legrémesebben is találtam pár olyan mondatot, ami vigaszt, reményt, vagy örömet adott.



Kedvenc könyveimről írtam már egy posztot, most arra szeretném kihegyezni a bejegyzést, hogy miért jó a kölcsön könyv. Mi jó ezekben a bűvös könyvtárakban? Amikor belépek az épületbe, és a ruhatárba beteszem a gönceimet és táskámat (sajnos itt vetkőzni kell, mert ilyen huncutak :) ), már a jól ismert turis izgalom kerít hatalmába. Általában előre kinézek egy-két regényt, de nem többet(!), a katalógusból. A maradékot a véletlenre bízom, sétálgatva a sorok között várom, hogy megszólítson egy-egy poros kötet. Órákat is képes vagyok nézelődni, a hátulján lévő ismertetőket böngészve. A végén mindig a maximális 6 darabbal távozok, amit ott keveslek, de a hazacipelésnél meg sokallok.


Csajos polc, azt hiszem a következő a varrás könyv lesz nekem



A csend és a nyugalom harapható minden ilyen szentélyben, természetesen vannak jobb és rosszabb helyek, én személy szerint a Debreceni Egyetem Könyvtárának olvasótermét szeretem a legjobban. A patinás épületben nem csak a jellegzetes könyv illat, de gyakorlatilag a múlt szellemei köszönnek rám minden alkalommal. Gyakran mentem ide tanulni, a mozdulatlan némaságban, mégis volt egyfajta nyüzsgés, ahogy körülvettek a tanuló és olvasó diákok (ugyanezt éreztem kocsmában tanulva, de ez egy másik téma :) ). Sokkal intenzívebben és mélyebben ragadt meg bennem az információ és így könnyebb is volt teljesítenem a vizsgákon. Majd próbáljátok ki ezt a módszert, aki még tanul.



A kölcsönzés menete:

Kiválasztod a könyveket, (maximum 6 darabot Nyíregyházán), ezt megteheted a könyvtári katalógusból online, vagy csak véletlen szerűen. A sorok fel vannak címkézve, így témaköröket is könnyen megtalálja az idegen emellett egyes soroknál ABC sorrendbe vannak szedve a szerzők. 


Ne félj segítséget kérni, általában nagyon barátságosak és segítőkészek a könyvtárosok. Szívesen kikeresik neked, hol találod kedvenc szerződ könyveit, vagy az adott témáról szakirodalmat, sőt a kezedbe is adják, ha teljesen el vagy veszve.

Legutóbbi szerzemények

A kölcsönző pultnál leolvassák a könyv vonalkódját és a kártyádét. A beiratkozás felnőttként 1600 Ft volt, ha jól emlékszem, ezért egy éven keresztül olvashatok, ahogy csak bírok. Általában a könyveket 3 hétre kölcsönözhetjük, de persze ez meghosszabitható. Ha még sincs bent az áhított példány, elő is lehet jegyeztetni rá online, vagy személyesen és értesítenek, ha visszakerült a polcokra.


Látogassatok el a közeli könyvtárba és érezzétek olyan jól magatokat ott mint én szoktam. Fel a kölcsönzésre!