2014. március 18., kedd

Tisztító rituálé 12. pontja- Tavaszi nagytakarítás

Minden évszakváltás takarítással jár, ám a tavaszi felüdülés talán a legfontosabb. Ilyenkor olyan szegleteket is lesikálunk, amit amúgy nem, és ezáltal újjá születik a lakásunk. Szóval elő a porolóval, ronggyal és vödörrel és álljunk neki a pucolásnak, sikálásanak, mosásnak és törölgetésnek. Én már elkezdtem!




















1. Tedd el a téli ruhákat és szedd elő a tavaszit

A nagy kötött pulcsik már valószínűleg nem fognak kelleni, így jelentős részüket el lehet pakolni és elővenni a tavaszi, (nyári) kollekciót. Ez remek lehetőség arra is, hogy kiválogassuk mi kell és mi már fölösleges, ugyanis a tavalyi kedvencre pillantva lehet elszörnyedük már idén. Másik érv emellett, hogy a tavaszi nyári ruhák motiválhatnak a diétára, edzésre is minket, ezt nevezem motiváló ruhadaraboknak. Ami nem kell már, ne dob ki, hanem ajándékozd el, vagy vidd el egy kis turkálóba, még pénzt is kaphatsz értük.

2. Fentről lefele, bentről kifele!

Ez az aranyszabály, ha bármilyen takarításról van szó, így ezt érdemes bevésni. A portörlésnél a lehető legnagyobb hiba, ha alulról indulunk, hiszen fentről lesepert por aztán visszarakódik. A belső sarkoktól indulunk a szobákban.

3. Pókhálótlanítás

Jó tudom, hogy mindenki egy tiszta kismacska, de azért nem árt áttörölni a tollas seprűvel a falat és sarkokat.



4. Portörlés

Nedves, mosószeres ronggyal érdemes, vagy a jól ismert Prontoval és társaival, nyilván fentről lefelé. Ami nagyon fontos, hogy minden szegletet portalanítsunk, beleértve a szekrény legtetejét és a könyveket is. A fali óra se maradjon ki a sorból, hé!!

5. Mosd le az ajtókat és ablakokat!

Fontos áttörölni az ajtó és ablak kereteket, az üveges ajtóknál ablaktisztítót is vess be. Ablak tisztítást én régen hanyagoltam, aztán két év mocskát amikor eltávolítottam, rádöbbentem, hogy a szobám alapjában véve világos. Azóta félévente ablakot pucolok.



6. Függöny mosás

Biztos, hogy nálatok is besárgult, elszíneződött a függyöny, szóval létra elő és dobjuk a mosógépbe. Lehetőleg napon szárítsátok, hiszen úgy még kellemesebb lesz az illata.









7. Szellőztetés


Télen én utálom, mivel nagyon fázós vagyok. Van az a mondás, hogy "Ahol a büdös, ott a meleg.", azért idáig nem megyek el akkor sem, de redukálom a mennyiséget sajnos. Ilyenkor viszont kötelező, akár naponta is, ha másért nem, a tavasz illat miatt, ja és kimegy a portörlés után szálló por is.













8. Ágynemű mosás, napon szárítás

Ezt apránként végzem el, mert ugye takaró és párna nélkül nem lenne jó aludni. Akinek van nyári ágynemű készlete, az ilyenkor előveheti, de egy alapos szellőztetés biztos ráfér.



















9. Fürdesd meg a nővényeket!


NEkik is jár a kényeztetés, ráadásul biztos elég porosak, szóval kádba be és zuhanyzás. Egy kis sörrel még a leveleket is fényesebbé varázsolhatjuk





















10. Ezután jön csak a porszívózás

Miután a por leülepedett és remélhetőleg az ablakon jelentős része kiszállt, ideje porszívózni. Ez igen alapos legyen, húzzuk arrébb a fotelokat és a komódokat is. Ne maradjon koszos szeglet a szobákban.




















11. Fürdő és konyha takarítás


Ezt nem kell magyarázni, mindenki tudja a  menetét. Talán annyi, hogy ilyenkor a csempét még alaposabban átfertőtlenítem és azokat a polcokat szekrényeket is kipakolom és fertőtlenítem, amiket nem szoktam átlagos takarítós napokon. Alternatív tisztítószereket is használhattok, ami természetes, ilyen az ecet és a szódabikarbóna, az utóbbiról már írtam ITT olvashatjátok. 


12. Moss fel

Ha mindezzel kész vagy még egyszer érdemes felporszívózni és jó alaposan felmosni.


Én mindig azt játszom fejben, hogy Hamupipőke vagyok és bezárt takarítani a gonosz mostoha, lehet gyerekes, de engem motivál. Ti is találjátok meg a megfelelő játékot, amivel könnyebb lesz a takarítás, esetleg egy pörgős zene? !



Jó tisztító rituálét Nektek!