2014. február 4., kedd

"Én-idő" tippek

Álom luxuskivitelben
Mindenkinek szükség van arra, hogy néha egyedül legyen és helyére tegye a gondolatait. Kell néha egy kis pihenés a stresszes napokon. Én meg is őrülnék, ha nem lenne egy olyan nap amikor egyedül magammal lehetek. Pihenni sokféleképpen lehet. Ez a bejegyzés próbálja csokorba szedni, azokat a lehetőségeket, amik egy feltöltő naphoz tökéletesek lehetnek.

"Sokszor azért leszel beteg, mert nem vagy eleget magaddal." (Müller Péter)



1. Uszoda, szauna, gőz

Nem egy túl nagy kiadás, hogy a környéken lévő fürdőbe ellátogassunk. Egy jó úszás szerintem csodákra képes, vagy csak a szaunában izzadás. Ráadásul ez az egészségünknek és az alakunknak is jót tesz. Emellett a legtöbb ilyen helyen lehetőség van masziroztatni, persze plusz pénzért, viszont újjászületünk egy-egy kezelés után.






2. Egy kád forró fürdő

Sok habbal, fürdősóval, vagy fürdőolajjal. Én mindig beszerzek egy két jó illatú fürdővíz feldobó kelléket. Szánjunk rá egy kis időt, tegyünk a kád szélére egy pár gyertyát, kellemes zenét hallgassunk és csak lazítsunk. A kádba pedig bevihetünk egy jó teát, fagyit, vagy akár egy kis pezsgőt. A női magazinok is jó szolgálatot tesznek, hogy még tartalmasabb legyen a pihenésünk.






3. Arcmaszk, körömlakkozás

Én ezeken a lusta napokon szoktam a szépítkezésre szánni az időt. Egy jó arcmaszk, nem csak a bőrömet táplálja, hanem a lelkemet is. Fürdés után rendbe tenni a körmöt és csodálni a végeredményt is felemelő. Ráadásul így a kapkodás nélkül, valószínű nem nyulunk bele a száradó lakkba milliószor, mint ahogy én szoktam általában. 







4. Jó film

Egy kellemes nem túl elgondolkodtató film egy kis nasival remek tipp egy ilyen délutánon. Azért a rágcsálnivalót ne vigyük túlzásba, hiszen ez a nap a kényeztetésé nem az elhízásé. A sorozatok számomra a legjobb kikapcsolódások, egy nap alatt képes vagyok évadokat végignézni. Minél bárgyúbb, vagy csajosabb, annál inkább kikapcsol.


Tipp: http://kialakito.blogspot.hu/2014/01/10-kihagyhatatlan-csajos-film.html


Ha pedig csajos sorozatokra vágysz itt egy lista a legjobbakról. 



5. Jó könyv

Az ágyban párnák közt feküdni, teát, vagy kakaót szürcsölgetve olvasni. Ez számomra majdnem a mennyország. Én ilyenkor mindig áthúzom az ágyneműt, valahogy sokkal kellemesebb a ropogós, öblítő illatú takaró alá bebújni.


Egy régebbi bejegyzésünkbe csokorba szedtük a kihagyhatatlan könyveket, szemezgessetek: http://kialakito.blogspot.hu/2014/01/kihagyhatatlan-konyvek.html



6. Finom étel
Paella

Érdemes ilyenkor a kedvencünket elkészíteni, ami nem sok munkába és időbe telik. Persze rendelhetünk is valamit, vagy a legjobb kimozdulni és este elmenni enni, egy kellemes étterembe. Mindenkinek jól esik néha, ha kiszolgálják és elé teszik a finomságokat.

Ha valami egyszerű, de különlegesre vágyunk, próbáljuk ki ezt a spanyol receptet: http://kialakito.blogspot.hu/2014/01/paella-spanyol-rizses-hus.html







7. Cukrászda

Egy cukrászdába elmenni annyira különleges, már amikor belépünk és megérezzük az édes illatokat, akkor összefut a nyál a szánkban. Egy krémes mellett teljesen más szemmel látjuk a világot.



8. Tervezni

Ha már eléggé ellazultunk, elővehetjük a naptárunkat és megtervezhetjük a következő heteket. Ne a stresszről szóljon, hanem minden napra egy kis kényeztető "én idő" beférjen. Az én naptáram mindig dugig van - nem azért mert annyi mindent csinálok, sajnos munka híján, most van időm - hanem mert beleírom a nap eseményeit röviden. A másik nekem jól bevált módszer, hogy minden nap végén, kiemelek egy jó dolgot. Ilyenekre gondolok, hogy ittam egy jó kávét, vagy találkoztam egy régi ismerőssel, esetleg, hogy nagyon kedves volt az eladó. Bármit, ami aznap bearanyozta a napom, akár csak egy pillanatra is. Tényleg ez csak 5 percbe kerül, szóval az idő nem lehet kifogás.





Évekkel később a megőrzött határidőnaplókba, vicces lesz belelapozni és megnézni a mini bejegyzéseket, a súlyváltozásokat és a kis emlékeket amiket beragaszthatunk. Én belépőket és kis képeket is szoktam beletenni, így még személyesebb, év végén meg már egy emlékkönyv birtokosa vagyok.





9. Vásárlás

Sajnos én "terápiás vásárló" vagyok, azaz terápiaként űzöm ezt a "sportot". Nem azt tanácsolom, hogy menjetek és költsetek el nagy összegeket, hanem, hogy nézelődjetek, próbáljatok. Ilyen alkalmakkor szoktam a próbafülkébe bevinni, az olyan ruhadarabokat, amik tetszenek, de mégis kicsit mások a megszokottaktól. A sok szép dolog látványa feltölt és elfeledteti a problémákat velem. Viszont ilyenkor kell az önuralom.









Már kidolgoztam egy jó, bár nem elég hatékony módszert. A vásárlás elején egy olyan boltot célzok meg, ahol tényleg kell valamit vennem, azt gyorsan a pénztárhoz viszem, ezután már úgy érzem, hogy vettem, adtam magamnak valamit. Kisebb a kísértés.



Amikor van pénzem és van egy nagy vágyam, amire sokat aludtam már, akkor egy ilyen "me time"-on veszem meg magamnak.


10. Napozás, szolizás


Tisztába vagyok vele, hogy most hideg tél van, de lesz nyár és 30 fok. A napozás egy nyugágyban, nem csak, hogy D vitamint termel, de még fel is tölt. Én tavasszal szeretek a legjobban napfürdőzni, hiszen akkor még nem égető a nap ereje és sokkal hamarabb barnulhatok le.






Ilyenkor télen is van megoldás, méghozzá a szolárium. Tudom, hogy sokan támadják, hogy mennyire káros, de nekem szükségem van, ebben a nagy sötét, szürke időben a fényre és a melegre. Időnként beiktathatunk egy ilyen alkalmat is az életünkbe.


Szemezgessetek a kikapcsolódásokból és állítsátok össze a saját én-napotokat. Mert megérdemlitek!