2014. május 15., csütörtök

Házi kenyér-RECEPT

Nem volt itthon elég kenyér és kint esernyőgyilkos  ítéletidő volt egész nap, így úgy döntöttem sütök magunknak egy veknit. Nem nagy ördöngősség elkészíteni és még sütőgép és flancos kenyérhez készített lisztkeverékre sincs szükség. Minden nőnek legalább életében egyszer kell egy kenyeret sütnie és ezzel a receptel garantálom, hogy sikerélmény lesz ez a projekt.




Hozzávalók:

-60 dkg liszt
-fél élesztő
-evőkanál cukor
-két kiskanál só
-egy evőkanál olaj
-2,5 dl víz
-3 gerezd fokhagyma
-tökmagolaj
-oregánó, bazsalikom, petrezselyem



Elkészítés:

Az élesztőt egy bögrében egy evőkanál cukorral és kis meleg (de nem forró) vízzel összekeverjük (én negyedig szoktam felengedni a bögrét vízzel). Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, ha nincs mérlegünk, akkor mérőpohárban nagyjából egy liter lisztet kell kimérni és ehhez adjuk hozzá a két kiskanál sót és az egy evőkanál olajat. Olajból ez lehet tökmagolaj mint esetemben, ez már önmagában is karakteressé teszi a kenyeret. Az élesztő amikor felfutott (habos és jócskán feljött) akkor hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá még nagyjából 2,5 dl vizet. Ezt elkezdjük dagasztani, amíg a tészta sima nem lesz és elválik a  kezünktől (általában  puffogó hang jelzi, amikor már jó kezd lenni az állag). Ezután megszórjuk az alját és a tetejét is liszttel, leterítjük konyharuhával és várjuk, hogy megkeljen. Célszerű meleg helyre tenni, és védeni a huzattól ki ne fázzon a tészta. Nagyjából fél óra alatt megkel, amit onnan látunk, hogy berepedezik a teteje és kétszeresére dagad a tésztánk. 


Még nyersen, de már a tepsiben

Ezután foghagymát összenyomjuk és kis olajjal (én tökmagolajjal) és fűszerekkel, bazsalikommal, oregánóval és petrezselyemmel összekeverjük. A megkelt tésztát bevagdossuk és megkenjük a tetejét az olajos keverékkel. Kiolajozott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Először lassú tűzön, majd a végén megpirítjuk a tetejét. Nagyjából háromnegyed óra alatt elkészül. 


Fokhagyma rusztikusan a tetején
Másfél óra alatt elkészül tokkal vonóval együtt. :)


Magvakkal és fokhagymával dagasztás közben dúsíthatjátok, úgy még különlegesebb  lesz a kenyeretek és az egészséges ételeket kedvelők más liszttel is készíthetik, ha a fehér kenyér nem a barátjuk. :))


Egy szelet kenyeret?
Teavajjal és egy bögre forró kakaóval ajánlom ebben a viharos időben.

Jó étvágyat a fantasztikus meleg kenyérhez!