Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-fél élesztő
-evőkanál cukor
-két kiskanál só
-egy evőkanál olaj
-2,5 dl víz
-3 gerezd fokhagyma
-tökmagolaj
-oregánó, bazsalikom, petrezselyem
Elkészítés:
Az élesztőt egy bögrében egy evőkanál cukorral és kis meleg (de nem forró) vízzel összekeverjük (én negyedig szoktam felengedni a bögrét vízzel). Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, ha nincs mérlegünk, akkor mérőpohárban nagyjából egy liter lisztet kell kimérni és ehhez adjuk hozzá a két kiskanál sót és az egy evőkanál olajat. Olajból ez lehet tökmagolaj mint esetemben, ez már önmagában is karakteressé teszi a kenyeret. Az élesztő amikor felfutott (habos és jócskán feljött) akkor hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá még nagyjából 2,5 dl vizet. Ezt elkezdjük dagasztani, amíg a tészta sima nem lesz és elválik a kezünktől (általában puffogó hang jelzi, amikor már jó kezd lenni az állag). Ezután megszórjuk az alját és a tetejét is liszttel, leterítjük konyharuhával és várjuk, hogy megkeljen. Célszerű meleg helyre tenni, és védeni a huzattól ki ne fázzon a tészta. Nagyjából fél óra alatt megkel, amit onnan látunk, hogy berepedezik a teteje és kétszeresére dagad a tésztánk.
Még nyersen, de már a tepsiben |
Ezután foghagymát összenyomjuk és kis olajjal (én tökmagolajjal) és fűszerekkel, bazsalikommal, oregánóval és petrezselyemmel összekeverjük. A megkelt tésztát bevagdossuk és megkenjük a tetejét az olajos keverékkel. Kiolajozott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Először lassú tűzön, majd a végén megpirítjuk a tetejét. Nagyjából háromnegyed óra alatt elkészül.
Fokhagyma rusztikusan a tetején |
Másfél óra alatt elkészül tokkal vonóval együtt. :)
Magvakkal és fokhagymával dagasztás közben dúsíthatjátok, úgy még különlegesebb lesz a kenyeretek és az egészséges ételeket kedvelők más liszttel is készíthetik, ha a fehér kenyér nem a barátjuk. :))
Egy szelet kenyeret? |
Jó étvágyat a fantasztikus meleg kenyérhez!