2016. január 11., hétfő

LAPOZGATÓ: Legyél te is párizsi nő (Könyvajánló)


Idén rengeteg újdonsággal és rovattal szeretnék jelentkezni, remélhetőleg a blogon sikerül végre fülek alá rendezni ezeket a témaköröket, mindenesetre addig is bemutatom a Lapozgató rovatot, amiben könyveket szeretnék bemutatni Nektek röviden, velősen, poénok lelövése nélkül. Lesznek olyan olvasmányok, amik lehengereltek, örök szerelmek és lesznek persze semlegesek és mély csalódások.

Első könyvként a Legyél te is párizsi nő című könyvet szeretném bemutatni Nektek a saját szemüvegemen keresztül. Úgy gondoltam a blogomhoz abszolút szervesen kapcsolódó olvasmánnyal kéne megnyitnom ezt a rovatot és több ilyen jellegű könyv is fel fog bukkanni a következőkben.





Már Instagramon láttam több külföldi leányzónál ezt a könyvet, így tudtam, hogy be kell szereznem, ugyan abszolút nem varázsol el a párizsi nők világa, nem is értem ezt a misztikumot, amit rájuk ragasztottak, de mégis kíváncsiságom legyőzhetetlenné vált, akartam tudni mitől is jobbak, vagy miért kiáltották ki annak őket.
Elmondom először, hogy én hogy képzelem el a párizsi nőket, nos meglepő lesz, de egy kicsit arrogáns, parfümfelhő és cigifüst lengi körül őket és tesznek mások véleményére, sőt szerintem elégedetten olvasnák a jellemzésem, hiszen az ő stílusuk egyfajta örökletes hanyag elegancia.



Négy ízig vérig francia nő írta (Anne Berest, Caroline De Maigret, Audrey Diwan és Sophie Mas) az Alexandra kiadó által megjelentetett reégnyt, ami december végén került a magyar boltok polcaira. Amikor megérkezett hozzám a könyv, azt hittem egy kicsit száraz olvasmány lesz, ami egekig magasztalja a francia stílust, az ottani nők életvitelét, kicsit sznob lesz és többször dühkitörés kapok, hogy a magyar nők a stílusosak. Nos nem így volt, bevallom őszíntén megváltoztatta a sztereotipiáim egy részét ez az alkotás.







Négy nő írta ezáltal kicsit játékos, kicsit összevissza, ami jól jellemzi a francia nők, illetve úgy általában a női lét összetettségét. A könyv-regénynek semmikép nem mondanám-kötet rengeteg fényképet, grafikát tartalmaz, így nem túl olvasós alkatok imádni fogják, de aki egy könnyed olvasmányra vágyik, ahol lerántják a leplet a párizsi nőkről, megfelelő humorral fűszerezve és rengeteg ironikus képpel, azoknak mindeképp ajánlom.




Rövid listáktól, ötleteken keresztül találunk benne mindent, miközben bepilantunk a kecses, elegáns, stílusos párizsi nők életébe, mindennapjaiba, sötét titkaiba és persze abba, hogy senki sem tökéletes. Ahogy élvezettel olvasgattam a rövid kis történeteket rá kellett jönnöm arra, amit valahol eddig is tudtam, a hősnők és a példaképeek sosem azok, akik tökéletesek, hanem az esendőségben, a fütyülök mások véleményeére mentalitásban van az igazi egyéniség, stílus. Elkezdtem gondolkodni, hogy kik is valójában, lecsupaszítva a példaképeim, mindig azok a nők, akiket nem a külvilág határozott meg, nem görcsöltek a visszajelzéseken, a francia nők pedig azt hiszem ilyenek lehetnek, ezért emelték őket piedesztára.




A kötet sznob, de mégis könnyed stílusú, humoros, ironikus és kicsit lekezelő, de mégis megvan az egyénisége és bája, ami gondolkodásra késztet, sok esetben vitára. Azon kaptam magam, hogy többször ítélkeztem, majd két sorral később elszégyeltem magam, amikor a halandó, húsvér embert láttam meg az elmondattakban.





A kis feketébe öltözött cigarettázó nő mesélte el az életfilozófiáját, miközben szinte kihívóan felteszi a kérdést, valaha felérsz hozzám kislány? Három havi fizetésed kidobod egy designer táskáért? Pezsgős reggeli közben képes leszel úgy táplálkozni, hogy ne maszatold el a méregdrága rúzsod? Nos én nem, de más vonalon mindenképp hányaveti nyíregyházi lány leszek. 


A divatimádóknak kötelező egy jó pohár bor mellett, pasijuk ingjében elfogyasztani esténként ezt a művet és ízlelgetni a párzsi sikk ellentmondásos lényegét.
Eredeti ár: 3 699 Ft Alexandra Kiadó

Szívesen elolvasnátok? Ti kedvelitek a stílusról szóló könyveket?