2015. június 1., hétfő

Detox víz, avagy hidratáljunk!-Pár recept

Pár hónapja már készítek magamnak úgynevezett detox vizeket, ami nem csupán a testnek jó, de a lélekre is üdítően hat, vizuális gyönyört kapunk tőle. A fogyókúrázóknak, diétázóknak, vagy csak egészségesen élni vágyóknak ajánlom ezeket a szuper vizeket, amiket otthon is pár perc alatt össze tudunk ütni. A következőkben kedvenc recepjeimet olvashatjátok, valamint hogy hogyan is illeszkedik mindez a diétámba, miért is iszom ezeket a gyümölcsös-zöldséges vizeket.






A bikini szezonra készülök (ÍGY), még egy kiló választ el kb. az általam kitűzött céltól és a fogyásom során nagyon sokat köszönhetek a detox víznek, ha mást nem azt, hogy szívesen fogyasztottam el a napi folyadék mennyiséget. Minden reggel szinte készítettem valamilyen verzióban, hol gyümölccsel, hol zöldséggel, de néha még gyógynövények is landoltak az üvegben.

Sokszor azért iszunk keveset, mert a szomjúság érzését nem ismerjük fel és éhségként kódoljuk és eszünk ivás helyett. Ha előttünk van mindig egy üveg víz, akkor többet fogunk inni ezáltal szépen hidratáljuk a szervezetünket. :)



Kedvenc alapanyagaim:

Citrom/lime: segíti a méregtelenítési folyamatot, "bontja a zsírt" és gyorsítja az anyagcserét. (A héját érdemes ecettel átmosni, mert egy vegyszerrel kezelik azt, amitől fényes.)

Menta: segíti az emésztést, szintén serkenti az anyagcserét.

Uborka: gyulladás csökkentő hatását mindenki ismeri, ráadásul nagy része víz, szóval az egyik legjobb alapanyag ezekhez a receptekhez. Szuperül frissíti a szervezetet és jól oltja a szomjat.

Gyömbér: természetes fájdalom csillapító és segíti az emésztést.

Bazsalikom: Feltöri a zsírraktárakat, fokozza a vérkeringést.

Almaecet: Az egyik legjobb méregtelenítőszer, fogyást segíti elő és narancsbőrtelenít.

Gyógynövényekből a kamillát kifejezetten szeretem beletenni, de ibolyával is nem egyszer feldobtam, hogy még vonzóbb legyen a látványa.



Epres-banános víz

  • 4-5 szem nagyobb eper
  • Fél citrom leve
  • Pár levél menta
  • Fél banán karikára vágva
  • víz
Amikor édességre vágytam, akkor banánnal és finom édes eperrel dúsítottam a vizet, néha még cseresznyét is adtam hozzá. 100%-os almalével is meg lehet bolondítani. :)













Citromos uborkás víz
  • fél citrom vagy lime leve
  • fél citrom karikázva
  • pár karika uborka
  • kis eper (néha)

Én szerettem vegyíteni gyümölcsökkel is az uborkás vizet, nagyon jól oltja a szomjat és ugye, ha elfogy a víz, akkor lehet csemegézni a gyümölcsökből, zöldségből. :)











Almaecetes uborkás víz


  • két  teáskanál almaecet
  • fél szál uborka
  • pár levél bazsalikom
Ez a verzió a legjobb zsírégető, de a legkevésbé finom, sokszor nyúltam viszont ehhez, mert remekül bepörgeti az anyagcserét.






Persze, aki nem diétázik (mint az öcséim, vagy Botond) azoknak a limonádéját, bodzaszörpöt szoktam gyümölcsökkel dúsítani. :) A lényeg, hogy igyunk meg naponta 2-3 liter folyadékot, ez a tisztítókúráknál mindennél fontosabb. Ha diétázunk, akkor pedig elengedhetetlen, hogy sokat igyunk és a gyümölcsökkel és zöldségekkel pótoljuk a vitamin szükségletünket, ezzel megelőzhetjük a pattanásosodást is, ami a fogyásnál gyakran jelentkezik. Kísérletezzetek bátran, találjatok ki izgalmas kombinációkat és használjátok a szezonális gyümölcsöket a vizeknél. :) A #kialakito hastaget használva Instagramon pedig megoszthatjátok velem is a végeredményt. :)
Üveget beszerezhettek ebayről  (ITT), vagy a KIK-ből, ahonnan az én műanyag palackjaim származnak, de bármilyen nagyobb szájú, műanyag palack megfelel, vagy befőttesüveg. 









Ti próbáltátok már a detox vizeket? Milyen ízesítésben szeretitek?