2016. október 9., vasárnap

Hófehérke almás pitéje-RECEPT

Az őszi bakancslistámon ugyan nem szerepelt, de mégis igazi őszi hangulat teremtő ereje van egy almás pite megsütésének. Az interneten két receptből gyúrtam össze egyet, jól sikerült, de most azért utólag tudom, hogy kevesebb cukorral még finomabb lenne, így a leírt receptem már ebből a szempontból is korrigált. Ahogy elkezdtem írni ezt a posztot beleszaladtam egy almatorta receptembe, aminek hasonló címet adtam ITT TALÁLJÁTOK












HOZZÁVALÓK

TÉSZTÁHOZ

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
TÖLTELÉKHEZ

  • 1 kg alma megpucolva (5 nagyobb alma kb)
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 teáskanál fahéj 
  • 1 vaníliás pudingpor
  • darált dió szóráshoz
  • egy citrom leve
KENÉSHEZ
  • tojás fehérje


ELKÉSZÍTÉS

TÉSZTA

A hozzávalókat kimérjük és a száraz hozzávalókat, liszt, cukor, só összekeverjük. A margarint belevágjuk és összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a két tojás sárgáját. Ha nem áll teljesen össze a tészta pici (pár csepp) vizet adunk hozzá. Ezután a simára gyúrt tésztát fél órára hűtőbe tesszük. 

TÖLTELÉK

Az almát megpucoljuk és lemérjük, majd lereszeljük. Én lusta vagyok, így aprítóval intéztem el az ügyet. Ha marad egy-egy kisebb kocka egyben az sem baj és nem gond, ha nagyon pépes. A kinyomkodott almához adunk fél citrom levét. A cukrot karamelizálhatjuk, vagyis arany barnára olvaszthatjuk és ehhez adjuk az almát. Mivel nálunk Botond nem szereti a karamellt, így összekevertem a cukorral az alma pépet és úgy tettem fel a tűzre. A másik fél citrom levét az alma levével összeöntjük és ebbe keverjük el a vanília pudingot. A már picit főzött, jól forrásban lévő almás masszához adjuk a pudingos keveréket és összerottyantjuk. 

SÜTÉS

A pite formát (lehet amúgy torta forma is) kikenjük margarinnal és picit meglisztezzük. A hűtőből kivett tésztát egy picit nagyobb és egy kisebb részre szedjük. Lisztezett nyújtódeszkán jól kinyújtjuk a nagyobb darabot, kb. 40 cm átmérőjűre. Ezt belehelyezzük a 30 cm-s formába és a széleit levágjuk. Jó alaposan villával megszurkáljuk a tészta alját és leszórjuk egy réteg darált dióval. Ha nincs dió zsemlemorzsa is egy megoldás lehet.  Erre öntjük rá a kihűlt (!) almás tölteléket. 

A maradék tésztával a felesleges levágott tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk, egy cm széles csíkokra vágjuk, ezzel gondosan befedjük az egészet rácsot alkotva. Megkenjük a megmaradt tojásfehérjével a tészta rácsot. 

45 percig sütjük alacsony-közepes hőfokon. Kihűlve szeleteljük fel.

Teljes elkészítési idő: 90 perc